Lodowe wegańskie ciasto bananowe

2015-07-04 11.53.23 1

Dzisiaj mam dla Was przepis na banalnie proste, wegańskie ciasto bez pieczenia i bez cukru, które idealnie pasuje na takie upały jak chociażby dzisiejszy. Nieco przerobiony pomysł na ciasto został zaczerpnięty z bloga ZDROWA VEGE KUCHNIA. Cały dzień się nim zajadam i gdyby nie obiad, pewnie byłoby moim jedynym posiłkiem. Takie jak lubię najbardziej – słodkie i zdrowe.

Składniki:

Na spód:

  • 200 g daktyli
  • 2 szklanki płatków/otrębów owsianych
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Daktyle trzeba przez ok. 15 minut wymoczyć w gorącej wodzie, a następnie odsączyć i zblendować. Połączyć ze zblendowanymi na mąkę płatkami owsianymi i olejem kokosowym i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masą spód małej blachy/lunch boxu, co najwygodniej jest uczynić dłońmi dobrze dociskając.

Na wierzch:

  • 4 banany
  • 3 łyżki nasion chia (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • cynamon (wedle uznania)

Nasiona chia zalać gorącą wodą i odstawić do wchłonięcia przez nie tej wody. Banany zblendować, dodać chia, olej kokosowy i cynamon. Wymieszać i wylać do pojemniczka na spód z otrębów/płatków i daktyli.

Wstawić do zamrażarki na 1-2 h. Zaraz po wyjęciu z zamrażarki smakuje jak lody, gdy trochę postoi w lodówce jak zimne ciasto. W lodówce nie należy trzymać za długo, bo zacznie płynąć i choć nadal bardzo smaczne, nie wygląda już tak dobrze.

Prawda, że proste? ;)
2015-07-04 08.23.41 1

4 komentarze do “Lodowe wegańskie ciasto bananowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>