Nasiona CHIA i pomysł na pudding

2015-07-02 10.59.04 1

Nasiona chia (szałwii argentyńskiej)

Paul Pitchford w książce Odżywianie dla zdrowia pisze o nasionach chia, że są środkiem energetyzującym działającym nawilżająco w przypadku suchości. Obok siemienia lnianego jest najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. Indianie z południowo – zachodniej Ameryki żywili się tymi nasionami podczas zawodów na wytrzymałość, a przez mieszkańców Ameryki Łacińskiej były stosowane w leczeniu zaparć.

Chia pudding

Pierwszy raz w życiu kupiłam i spróbowałam chia dokładnie wczoraj. W sumie zachęcił mnie do tego post FOOD PORN, VEGAN STYLE i postanowiłam pokombinować z własnymi wersjami z użyciem tego co akurat mam w kuchni. I tak proponuję dwie wersje: truskawkowo – bananową i bananowo – nektarynkową.

Za każdym razem nasiona zalane mlekiem roślinnym i intensywnie zamieszane należy odstawić do lodówki na kilka godzin. Po raz pierwszy wstawiłam je na ok. 2 h i zupełnie wystarczyło, a dzisiaj spędziły tam całą noc i też ok.

2015-07-02 04.59.35 1

Pudding truskawkowo – bananowy

  • 2 x łyżka nasion chia zalanych 200 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
  • banan zblendowany z 1 łyżeczką mleczka kokosowego i cynamonu
  • 8 szt. zamrożonych truskawek zblendowanych

2015-07-03 08.39.39 1

Pudding bananowo – nektarynkowy

  • 2 x łyżka nasion chia zalanych 200 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
  • banan zblendowany z nektarynką
  • 1 x łyżka płatków migdałowych

Jak widzicie chia pudding jest niesamowicie prosty do przygotowania i co najważniejsze pyszny. :)

4 komentarze do “Nasiona CHIA i pomysł na pudding

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>